Kibújt a jancsiszeg a zsákból

2016-11-30
egyhaz

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter (tehát vitathatatlanul a központi hatalom állásfoglalását képviselő illetékes) múlt héten a mezőtúri református kollégium felújított könyvtárának átadásán bevallotta, hogy az állami közoktatás tönkretétele nem véletlen balfogások vagy szakmaiatlanságok sorozata, hanem szándékosan, előre eltervezett módon zajlik. Beszédében ugyanis kijelentette, hogy az állam az ideológiailag meghatározott, egyházi fenntartású oktatási intézményeket tartja az oktatás legfontosabb szereplőinek.

Most már biztosak lehetünk benne, hogy az állami intézményrendszer elsorvasztásához miért éppen Balog Zoltán oktatásért felelős miniszterben – református lelkészben – találták meg a legmegfelelőbb személyt. A megrendelt dúlás kivitelezésében jó partnere Palkovics László államtitkár, akinek – nem lévén sem végzettsége, sem tapasztalata a közoktatás területén – nincsenek ellenvetései a módszerek tekintetében.

Az állami iskolák finanszírozása ezért alacsonyabb, mint az egyháziaké. Ezért nyomorítják meg a napi munkát a használhatatlan egységes tankönyvekkel, teremtenek káoszt az egyébként is kritikán aluli, ráadásul folyamatosan változó szabályozással. Ezért nyirbálták meg az iskolavezetők jogait, csorbítva ezzel az autonómiát. Ezért veszik el a fenntartói jogokat a helyi közösségektől, az önkormányzatoktól…

A végcél a teljes közoktatás átjátszása egyházi kezekbe. Tehát a kormány ideológiailag meghatározott oktatást akar, hiszen az iskola legfőbb feladataként a miniszter azt jelölte meg, hogy a diákokból jó keresztényt faragjon.

Lázár János beszéde arról tanúskodik, hogy a kormány sutba dobta a tudást, a tudományokat, a művészeteket és az iskolákban folyó képességfejlesztést.

Az állam képviselője arcul csapott mintegy 150.000 állami alkalmazottat, másfél millió diákot és családjaikat, az ezekben az iskolákban folyó oktató-nevelő munkát és tanulás során tett erőfeszítéseket. Megkérdőjelezte a magyar állampolgárok: szülők és diákok lelkiismereti szabadságát.

És hogy a leírtak nem csak légből kapott felvetések, hanem egy szisztematikus tervsorozat, azt igazolja a legutóbbi Magyar Közlöny is, mely arról értesít, hogy a hatalmas állami források felhasználásával gyönyörűen felújított Múzeum utcai Károlyi-Csekonics palotát ingyen adják át a református felsőoktatásnak.

Történik mindez Magyarországon, Európa közepén, a XXI. század elején, három évtizeddel a rendszerváltás után. A kormány fittyet hány a (saját gyártású és folyamatos átalakítás alatt álló) alaptörvényére, mely szerint hazánkban mindenkinek joga „a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztása”, illetve a Köznevelési törvénybe foglaltakra, mely szerint tiszteletben kell tartani „a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését”.  Mindezek szerint az ideológiailag semleges oktatáshoz mindenkinek joga van! Vagy csak eddig volt?

Diákok, szülők, kollégák! Mit nem tehetnek még meg velünk?

Tanítanék